״אני לא בדיוק סובלת מיובש. אני סובלת מזיהומים. כל פעם אחרי שאנחנו עושים סקס יש לי זיהום בנרתיק ולפעמים גם דלקת שלפוחית השתן. כל מה שניסיתי לא עוזר. הבן זוג שלי מאוד מתוסכל. תביני, כשנפגשנו, לפני גיל המעבר, הייתי פנתרה, ועכשיו סקס נהפך למשימה בלתי אפשרית. ככה אני אצטרך להיות כל החיים מעכשיו?״
זו שאמרה לי את זה, היא לא יוצאת דופן. אחרי גיל המעבר יותר ויותר נשים מתוסכלות מסקס בגלל השינויים שקורים בנרתיק. זה עוד אחד מהדברים שקורים אחרי גיל המעבר, שאף אחד לא הזהיר אותנו שזה עלול לקרות, ואף אחד לא נתן לנו כלים להתמודד ואנחנו ניתקלות בו פנים אל פנים ביחד עם גיל המעבר. ואם לא נפתור אותו, והזיהומים ימשיכו עד כדי כך שנעדיף להימנע מסקס כדי להימנע מהסבל.
נשים חשופות יותר לזיהומים בנרתיק וגם בשלפוחית השתן, אחרי גיל המעבר.
אז בואו נגיד את זה בפה מלא: נשים חשופות יותר לזיהומים בנרתיק וגם בשלפוחית השתן בשנים שאחרי גיל המעבר. ואלו שמנסות כל מני פיתרונות ומגלות שלא רק שהם לא מביאים ישועה אלא להיפך, הם רק מחריפים את הבעיה, אפשר להתייאש ולחשוב שהבעיה הזו שלעולם לא תיפתר.
כתבתי את הפוסט הזה כדי שתבינו שזו לא גזרת גורל. כדי שתבינו מה קורה בנרתיק שגורם לזיהומים, איך מערכת ההגנה הטבעית של הנרתיק עובדת, למה היא עלולה לעבוד פחות טוב עם ירידת האסטרוגן, ובעיקר כדי תבינו איך לבחור תכשיר שיעזור. והכי חשוב, תחזירו לעצמכן את האופטימיות ובעיקר - תמשיכו להנות מאינטימיות וסקס לאורך זמן.
למען הגילוי הנאות איני רופאה - והמידע שאני מביאה פה נאסף ממאמרים, מחקרים ושיחות עם גניקולוגים. ידע שיש אצלינו ושלפיו פיתחנו את Secret de Joie המטרה שלי היא לשפוך אור על התופעה ולספק אינפורמציה, כדי שכל אחת מכן תוכל לקבל החלטה מושכלת לגבי הטיפול, ולא להחליף רופא כזה או אחר.
בואו נתחיל מההגדרה היבשושית של יובש בנרתיק, כפי שהוצגה לאחרונה בכתבה ב YNET של הפרופסור אמנון בז׳זנסקי: ״יובש בנרתיק הוא השם הפופולרי לתסמונת המכונה בעגה המקצועית ״התסמונת הגניטואורינרית (GSM) . התסמונת מאופיינת במקבץ של תסמינים שהעיקריים הם: תחושת יובש בנרתיק, עקצוץ, גרד, כאבים בעת קיום יחסי מין, צריבה בנרתיק ותכיפות ודחיפות במתן שתן.״
נשמע לכן הגיוני ? לי זה נשמע מוזר.
כי מה הקשר בין תחושת יובש בנרתיק, גרד ועיקצוץ לבין תכיפות ודחיפות במתן שתן?
כשבודקים, מגלים שמאחורי ההגדרה ״הרפואית״ הזו מסתתרות שתי תופעות שונות שקורות אחרי גיל המעבר. שתיהן קורות בגלל הירידה באסטרוגן, ושתיהן עשויות לעודד זיהומים דרך מנגנונים שונים.
תופעה אחת משפיעה על הלחות בנרתיק ולעומת זאת התופעה השניה משפיעה על רקמת החיבור וגורמת לצניחת שלפוחית השתן או הרחם הטיפול צריך להיות בהתאם.
וכאן אנחנו מגיעים לנקודה החשובה הראשונה:
בעיה נפתרת כאשר מטפלים במקור שלה ולא בסימפטומים, ובגיל המעבר המקור של הבעיה עלול להיות מבלבל למדי. גם לנו וגם לרופאים.
קולטני האסטרוגן נמצאים בגוף במגוון מקומות בגוף לא רק ברחם ובנרתיק אלא גם במערכת השלד במערכת הקרדיווסקולרית ברקמת החיבור ועוד. ולכן הירידה באסטרוגן עשויה יכולה לייצר תופעות שונות ומשונות בכל אחת מהמערכות האלו. בספרות רשומות יותר מ 40 תופעות, מוזרות יותר או פחות, שקשורות לגיל המעבר. כל אחת קשורה למערכת אחרת.
ולכן כשאנחנו נתקלות בבעיה כלשהי בגיל המעבר, חשוב להבין קודם כל מה המקור של הבעיה כדי שאפשר יהיה לטפל במקור שלה במקום לטפל בסימפטומים.
אז לשתי התופעות האלו עלולות לגרום לזיהומים והן צריכות להיות מטופלות - אבל באופן שונה.
המסקנה הראשונה שאני רוצה שתקחי מכאן - להבין אם הבעיה מגיעה מהשינויים בנרתיק או מצניחה של הרחם השלפוחית או שניהם ולטפל בהתאם.
למה הירידה באסטרוגן גורמת לעליה בזיהומים בנרתיק?
בואגינה יש מערכת איזונים מרתקת והיא משתנה עם הירידה באסטרוגן.
יש סימביוזה בין הלקטובצילוס, ״החיידק הטוב״ והלחות הטבעית שמזינה את החיידק הטוב שלנו.
בתמורה הוא מפריש חומצה לקטית ששומרת על רמת חומציות בין 3.8 ל 4.5 וברמת החומציות הזו ״החיידקים הרעים״ לא יכולים לחיות
וככה הלקטובצילוס מגן על הואגינה מזיהומים.
כשהלחות פוחתת, ללקטובצילוס שלנו יש פחות מזון ולכן האוכלוסיה שלו פוחתת ולכן יש פחות חומצה לקטית ולכן רמת החומציות של האיזור עולה מעל 5 וברמה הזו, נוח ל״חיידקים הרעים״ לחיות ולכן הגנה הטבעית מזיהומים יורדת.
ברגע שיש יותר ״חיידקים רעים״ יש להם פוטנציאל לגרום גם לדלקות בנרתיק וגם בשלפוחית השתן.
לשים לב לחומציות מתחת 4.5 כדי להגן על הנרתיק מזיהומים
ההגנה על הנרתיק. מזיהומים מתחילה בשמירה על רמת חומציות טבעית של לפני גיל המעבר, שמחזקת את מערכת ההגנה הטבעית מזיהומים.
חשוב להקפיד שכל מה שנכנס לואגינה יהיה ברמת החומציות המתאימה.
כי במצב רגיש כזה, כל תכשיר שרמת החומציות שלו גבוהה מ 4.5 עלול להוציא את האזור מאיזון.
רמת החומציות של הזרע למשל היא בין 7 ל 8 ולכן יכול להוציא את ה pH של הואגינה מאיזון.
רמת החומציות של שמן קוקוס היא בין 5 ל 7 ולכן שימוש בשמן קוקוס בתור לחות אינטימית יכול להוציא את האיזור מאיזון ולגרום לזיהומים.
שלא תבינו מזה שאני ממליצה להימנע מסקס, אבל נשמע לי הגיוני לאזן את ה pH באופן קבוע וגם אחרי סקס.
כל מה שצריך זה למרוח ג׳ל לחות עם pH הדרך הנוחה לשמור על רמת חומציות מתאימה היא להשתמש באופן קבוע בג׳ל לחות ברמת חומציות מתחת ל 4.5 כדי לחזק את מערכת ההגנה הטבעית של הנרתיק. ורצוי באופן קבוע.
ממה עוד צריך להיזהר? מה עוד עלול להוציא את האיזור מאיזון ולגרום לזיהומים?
כל מה שמכניסים לנרתיק ונמצא ברמת חומציות מעל 4.5 עלול להוציא את האיזור מאיזון ולגרום לזיהומים.
יש שני גורמים נוספים שחשוב להיזהר מהם:
שטיפות. כל המקורות מצביעים על כך שעדיף להימנע משטיפות באופן גורף בשלב הזה בחיים כי הן יכולות לשטוף איתן את החיידקים הטובים.
לובריקנטים רצוי לבחור בצורה מודעת כי גם הם יכולים להפריע ללקטובצילוס שלנו ולחשוף את האיזור לזיהומים.
ומה לגבי דלקות שלפוחית השתן וזיהומים בנרתיק כתוצאה מצניחת הרחם או השלפוחית?
צניחה של הרחם, שלפוחית השתן והיחלשות של שרירי רצפת האגן יכולים להביא לריקון חלקי של השלפוחית שיכול לגרום לדלקות. במצב הזה עליית ה pH של האיזור והחלשת מערכת ההגנה הטבעית עלולים לעבוד ביחד כדי לגרום לזיהומים ודלקות שלפוחית השתן.
מצב של צניחת איברים באגן הקטן הוא מצב שמצריך טיפול רפואי. לעומת זאת שמירה על רצפת האגן ועל השרירים שלה הוא נושא שלם בפני עצמו. שווה לנסות יוגה. פילאטיס. פיזיותרפיה לרצפת האגן. תרגילי קגל. אם את סובלת מצניחה של אברי האגן הקטן, כל אלו יכולים לשפר את המצב ושווה לבדוק אותם לפני שמגיעים למצב שרק ניתוח יכול לעזור.
אבל הנקודה החשובה שהייתי רוצה שתקחי, היא שכאשר צניחה יוצרת סטרס על האיזור ומגבירה את הסיכון לזיהומים עוד יותר חשוב לשמור על רמת החומציות המתאימה כדי לעזור למערכת ההגנה הטבעית של הגוף לעשות את העבודה ולהגן מזיהומים.
המפתח לחיזוק מערכת ההגנה הטבעית - שגרת טיפוח אינטימי ששומרת על לחות ו pH אופטימלי
התקופה של אחרי ירידת האסטרוגן היא בעצם תקופה חדשה. מה שידענו על עצמינו לא בהכרח עובד אותו דבר בשלב הזה וזה לא אומר שצריך דווקא להחזיר את האסטרוגן באופן מלאכותי, אלא שזו הזדמנות מצויינת לבחון מה הכי מתאים לנו עכשיו ומה עושה לנו טוב.
וכמו שאנחנו מכניסות שגרות טיפוח חדשות לעור של הגוף והפנים, באותו אופן שווה לשקול שגרת טיפוח חדשה לאיזור האינטימי. כזו ששומרת על רמת pH שמגנה על הנרתיק ושלפוחית השתן מזיהומים
בסך הכל מגיע לנו להרגיש טוב ולהינות מסקס ואינטימיות גם ב 30 השנה שהסטטיסטיקה מאחלת לנו אחרי גיל המעבר.
השאירי תגובה (כל השדות חובה)