לאחר תשעה חודשים של ציפייה והתרגשות עדי, בת 34, ילדה את ביתה אדל. לשמחה הגדולה שמגיעה עם הצטרפות ילדה חדשה למשפחה, מצטרפות לעתים גם לא מעט דאגות – טיפול בתינוקת חדשה בבית, חוסר שעות שינה וגוף שעבר חוויה מטלטלת. ופתאום לכל הבלאגן הזה מצטרפת גם תחושה לא מוכרת ולא נעימה של כאב וחוסר נוחות בנרתיק. עדי לא הבינה מה קורה לה, האם זו פשוט ההשפעה של הלידה על האזור? האם זו בעיה בתפרים או אולי בכלל פטרייה מציקה? היא החליטה שהיא רוצה למצוא תשובות, חיפשה באינטרנט את התסמינים, קראה והופתעה לגלות שמדובר ביובש בנרתיק ושהיא ממש לא לבד בסיפור הזה.
קודם כול - מה להנקה וליובש בנרתיק?
יובש בנרתיק הוא תופעה נפוצה לאחר לידה, ובתקופת ההנקה בפרט. היובש נגרם כתוצאה מירידה ברמת האסטרוגן גם בהריון וגם בהנקה, וגורמת לירידה בלחות הטבעית של הנרתיק. מדענים משערים שהירידה הזו באסטרוגן במהלך הנקה היא הדרך של הגוף שלנו "להגן" עלינו מפני היריון נוסף בפרק זמן צפוף, וכך לאפשר לגוף להחלים ולנוח (ו-לא, זה לא אמצעי יעיל למניעת הריון).
מכיוון שהאסטרוגן אחראי לא רק על המחזור אלא גם על שימור האלסטיות של רקמת הנרתיק ואספקת הדם לאזור, הרי שלמנגון החכם הזה יש גם תופעות לוואי בלתי רצויות, וביניהן היובש. לרוב עם הפסקת ההנקה המצב חוזר לקדמותו, אך ישנם מצבים שהיובש נשאר כפי שהוא גם אחר כך, ביחוד אצל מי שחוזרת לקחת גלולות שמורידות את רמת האסטרוגן.
אם חשבת שאת היחידה שזה קורה לה, אז ממש לא.
33% מהנשים בגיל הפוריות סובלות מיובש בנרתיק, ובגיל המעבר הסטטיסטיקה הזו מטפסת ל-66%. התמונה שעולה מהנתונים האלה ברורה – עדי ממש לא לבד. רב הנשים חוות או יחוו יובש בנרתיק בשלב כזה או אחר בחייהן, זה בסדר, זה טבעי ומותר ורצוי לדבר על זה. לצערנו כיום התופעה אינה מדוברת מספיק, נשים רבות נוטות להאשים את עצמן, לחשוב שזו בעיה ספיציפית בהן כשלמעשה זו היא פשוט דרך הטבע.
איך תזהי יובש בנרתיק?
בואי נגיד שלא קשה לזהות את התופעה, ואם הגעת לכאן סביר להניח שאת יודעת על מה מדובר. היובש יכול להיות בדרגות חומרה שונות והתחושה משתנה מאישה אחת לאחרת. ישנן נשים שירגישו רק יובש וחוסר נוחות, וישנן נשים שהיובש גורם להן לגירוד, לכאב כללי באזור הנרתיק, כאב בזמן קיום יחסי מין וקושי בחדירה. כמו כן החוסר באסטרוגן והיובש גורמים לשינוי במאזן ה-pH בנרתיק, כלומר ברמת החומציות שבו, שינוי זה מאפשר התפתחות של זיהומים ופטריות אשר מגבירים את הסבל והכאב עם הזמן.
למרות שכיחות התופעה והעובדה שהיא פוגעת באיכות החיים באופן תמידי ויום-יומי, נשים רבות כלל לא יודעות שהן סובלות ממנה. לכן רק 3% מהנשים מטפלות בה, הגיע הזמן שנשנה את זה.
אז מה עכשיו? בואי נדבר על פתרונות שעובדים, ועל כאלה שממש לא.
נשים רבות מנסות להפיג את היובש בעזרת חומרי סיכה או שמנים מסוגים שונים – קוקוס, שקדים, זית ועוד. על פניו נראה שהם יכולים לסייע להשיב את הלחות, אבל מסתבר שכל החומרים הללו לא מתאימים לאזור הרגיש של הנרתיק, לא נותנים פתרון אמיתי לטווח הארוך ואף עשויים להחמיר את המצב. שמנים מסיומים עלולים לסתום את הנקבוביות בעור או לחלופין רמת החומציות הגבוהה שלהם (pH 7.5 כאשר הרמה האידיאלית היא בין 3.8 ל-4.5) עלולה לגרום להתפתחות זיהומים. מרבית חומרי הסיכה מכילים כמות גבוהה של מלחים שיכולה לייבש את העור העדין אפילו יותר.
המטרה בטיפול היא להחזיר את הלחות שאבדה, ולחזק את מערכת ההגנה הטבעית של האזור. לטיפול אפקטיבי כדאי שתוודאי שאת משתמשת בתכשירים שעונים על הפרמטרים הבאים:
- מוצרים בעלי רמת pH השומרת על האזור מפני זיהומים ופטריות – לא יותר מ-4.5.
- רמת מליחות מאוזנת – רמת המלחים צריכה להיות פחות מ- 500 על מנת שלא יספחו את הנוזלים מהרקמה ויפגעו בה.
- ללא קרבומר – ג׳ל סינטטי שנעשה בו שימוש בחומרי סיכה שעלול לגרום לגירוי, ואינו ידידותי לטיפול בטווח הארוך.
- מוצרים ללא פראבנים וחומרים משמרים מלאכותיים הפוגעים בחיידקים הטובים ומחלישים את מערכת ההגנה הטבעית.
- ללא הורמונים וללא פיטואסטרוגנים ״נסתרים״ – חשוב למי שנמצאת בקבוצות סיכון לסרטן השד והשחלות.
בכל מקרה, העדיפי תמיד להשתמש במוצרים המבוססים על חומרים טבעיים וידידותיים לעור העדין של אזור הנרתיק.
המהפכה של האצה
REVIVE הוא ג׳ל חדשני המבוסס על תמצית אצה ייחודית המאפשרת להפחית את הגירוי, לחזק את מערך ההגנה הטבעית של הנרתיק, ולהחזיר לו את הלחות החסרה. חוקרים מצאו כי ישנה מיקרו-אצה המפרישה ג'ל שנצמד אליה ומסייע לה לא להתייבש גם בתנאים מאתגרים של מליחות גבוהה ושמש קופחת. התנאים האלה דומים לתנאים של הנרתיק וסביבתו, ולכן מדענים רתמו את הג׳ל כדי לייצר את הפתרון הראשון והיחידי שמבוסס על הג׳ל היחודי מאצות ומותאם לנרתיק ופותח למענו.
הג׳ל תואם לרמת ה-pH הטבעית של הנרתיק, ומתאים לעור העדין של האזור. מסייע ללחח, להרגיע וליצור תחושה חלקה ונעימה. שימוש יום-יומי בג׳ל מטפל בבעיה לאורך זמן. אם גם את סובלת מיובש בנרתיק, כדאי שתדעי שכיום יש פתרון שעובד. רוצה לדעת עוד על הג'ל? כל הפרטים מחכים לך כאן>>
השאירי תגובה (כל השדות חובה)