עבור נשים רבות הכל מתחיל מסבל מציק באזור, ומן הסתם הן הולכות לרופא/ת נשים לקבלת טיפול. רובן מגיעות כי הן חושבות שבטח יש להן במצב של פטריה או דלקת ומצפות לקבל מענה נקודתי. אבל יש נשים, שיוצאות מחדר הטיפול עם שם של מחלה רשמית ״אטרופיה נרתיקית״ בתוספת המילה "קשה".
הגיע הזמן להבין בעובדות ולא בסיסמאות, מה בדיוק פשר צמד המילים "אטרופיה נרתיקית", הרי בסופו של יום זה לא משנה איך נקרא לתופעה, ברגע שהיא מגיעה, היא ממש לא ממהרת לשחרר.
אז בואו נעשה רגע סדר, ונתחיל בהגדרה
אטרופיה
משמעות המילה אטרופיה היא התפרקות.
כך למעשה המשמעות המילולית של "אטרופיה נרתיקית" היא התפרקות או ניוון של הרקמה הנרתיקית.
מה המשמעות:
- בפועל הרקמה לא מתפרקת ולא נעלמת, הרקמה כן משתנה
- גם המילה נרתיק לא לגמרי מדויקת, בפועל השינויים ברקמה קורים ומורגשים קודם גם בפות ובשפתיים החיצוניות, ולפעמים אפילו משפיעים גם על שלפוחית השתן
כל כך הרבה שאלות פתוחות, יכול להיות שאפשר להתבלבל באבחון?
- למה רקמת העור משתנה? זה קורה לרוב בעקבות הירידה באסטרוגן, וזה, אגב, תהליך שקורה בכל הגוף וניכר גם על העור והפנים.
- למה כואב בחדירה? השינוי משפיע גם על שתי בלוטות שכנראה רוב הנשים בכלל לא יודעות שיש להן, שנקראות בלוטות ברטולין, שממוקמות ליד פתח הנרתיק, והתפקיד שלהן הוא לגרום ללחות באזור, בין היתר כדי להקל על החדירה בעת יחסי מין. במצב של ירידה באסטרוגן, גם בלוטות הברטולין מתנוונות, מפרישות פחות לחות ואז מופיע משום מקום קושי בחדירה. זה קורה גם אם הנרתיק עצמו לח.
- למה כל כך מגרד ומציק בפות? נשים רבות מרגישות את השינוי בשלב הראשון בכלל בשפתיים החיצוניות ובפתח הנרתיק, ולא בנרתיק עצמו. הסיבה לכך היא שהאזור עשיר בכלי דם ועצבים, וכי זה האזור הרחוק ביותר מאזורי הפרשת הלחות. כך פתרונות מסוימים שתכליתן פנימית מאוד, לא מכילות את הפונקציה השיקומית והמרגיעה שאזור הפות ופתח הנרתיק כל כך משוועים לה.
- אולי זה פטריה? יובש בנרתיק או "אטרופיה נרתיקית" מלווה לעיתים בגרד שמזכיר זיהום פטרייתי, ולכן רופאים עלולים לשגות באבחון ולהציע טיפול נגד פטריה (שכלל לא קיימת).
- אולי זו בכל זאת פטריה?יכול להיות שזוגם פטריה.לאיזור הנרתיק יש מערכת הגנה טבעית שמתוחזק על ידי חיידק פרוביוטי בשםלקטובצילוס. אותו חיידק ניזון מסוכרים שנמצאים בנוזלים המיוצרים על ידי הנרתיק והוא גם מייצר חומצה לקטית ששומרת על האזור מאוזן ועמיד מפני זיהומים ופטריות. בעקבות השינויים ברקמה >> יש פחות תאים שמתפרקים ופחות הפרשות >> לחיידק הלקטובצילוס יש פחות מה לאכול >> הוא מפיק פחות חומצה לקטית >> ורמת החומציות באזור כולו עולה, מה שמשבש את מערכת ההגנה הטבעית והאזור הופך לקרקע פוריה לזיהומים ופטריות. במצבים כאלה נשים רבות מקבלות מענה לסימפטום הדלקתי או הפטרייתי, אך מפספסות את הבעיה האמיתית והפטריות או הזיהומים חוזרים ונשנים ללא מענה אפקטיבי אמיתי ליובש שיצר אותם מלכתחילה.
- זה פשוט יעבור לבד? אטרופיה נרתיקית היא כרונית ופרוגרסיבית - זה לא עובר לבד והמצב אף מחמיר עם הזמן. אם בהתחלה ישנה תחושה של גרד וקושי בחדירה, בהמשך, וללא טיפול מתאים, זה יכול להפוך לכאב ואפילו לדימום. והתוצאה? חיים בכאב, גרד ואי נוחות, הימנעות מסקס, ואפילו עד כדי פגיעה בזוגיות.
למרות שממהרים לרשום "הורמונים" לא בטוח שזה המענה הנכון ל״אטרופיה נרתיקית״
במקרים של יובש נרתיקי או ״אטרופיה נרתיקית״ רופאים נוהגים להציע מספר פתרונות הורמונאלים מקומיים: טבליות הורמונים לנרתיק, או משחת אסטרוגן למריחה בנרתיק. למוצרים האלו לוקח מספר שבועות לשפר את המצב מה שכדאי לזכור זה שגם אם זה עוזר ואת לא סובלת מתופעות לואי, ברגע שמפסיקים את השימוש, המצב חוזר לקדמותו.
שימי לב שבגיל המעבר, הרופאים נוהגים להציע לנשים הסובלות מגלי חום ותופעות שונות ומשונות (קישור לפוסט) בעיקר פתרונות הורמונליים: טבליות, patch ודומיהם. אלו נקראיםהורמונים סיסטמים - מערכתיים והם אינם מועילים ליובש בנרתיק.
מה לגבי מי שלא מעוניינת ליטול הורמונים?
למרות מחקרים שמראים כי היכולת של ג׳ל לחות טוב גם להרגיע את התסמינים הבולטים של יובש בנרתיק וגם לאפשר לעור להתחדש ולהשתקם ללא הורמונים, חשוב להבין -מרשם ניתן עבור תרופות ובמקרה של יובש בנרתיק תרופות מכילות הורמונים.
לפעמים רופאים יגידו לנשים שאינן מעוניינות לקחת הורמונים או שאינן יכולות בגלל שהן בקבוצת סיכון לסרטן שד-שחלות, "ללכת לחפש משהו בבית מרקחת".
אולי זה עניין של זמן, אבל נכון לעכשיו מרבית הרופאים שפגשנו עד היום לא מודעים להבדלים בין ג׳ל לחות לג'ל סיכה (לובריקנט), ויתרה מכך לא יודעים למסור אינפורמציה מספקת עם הדגשים החשובים בבחירת ג׳ל מתאים לנרתיק ולפות.
עומדת מול המדף ולא יודעת לבחור? כל מה שחשוב לוודא במוצרים לפות בפוסט
לא בטוחה אם יש לך יובש בנרתיק - בחני את עצמך
יותר ויותר נשים הסובלות מאטרופיה נרתיקית מתחילות להכיר ולבקש את הפתרונות העכשוויים לבעיית היובש הנרתיקי, שלא כוללים הורמונים: הסטטיסטיקה מראה ש
50% לא מטופלות כלל, בין היתר מחשש או הגבלות רפואיות
18% ניסו טיפול הורמונלי ובחרו להפסיק
רק 7% מהנשים בגיל המעבר הסובלות מיובש, נוטלות הורמונים.
25% בוחרות בג'ל לחות טיפולי לנרתיק.
מה כן?
עכשיו שאת יודעת מה קורה בגוף שלך, ולמה זה קורה, תוכלי להתפנות להבין מה הכי נכון עבורו
- איזה תכשיר יעשיר בלחות קבועה וטבעית לאורך שנים
- איך תוכלי לקבלשיקוםשל האזור הפצוע
- מה ייאזן אתההגנההטבעית ויבלום חדירה או שגשוג של פטריות ומזהמים
- אילו רכיבים נמצאים בתכשיר בדיוק, והאם הםמתאימים לסביבה הייחודית של הפות והנרתיק
למדי את מגוון האפשרויות הקיימות, ובחרי את הפתרון המתאים עבורך!
טיפול באטרופיה נרתיקית ללא הורמונים
מה הפתרונות >> קישור לדוח המיוחד שלנו
סיכום ומסקנות:
- אובחנת עם אטרופיה נרתיקית, ואפילו אטרופיה נרתיקית קשה? אל תיבהלי!
- גם אם הרופאים נתנו לך מרשם הכולל הורמונים - יש לך אופציות נוספות לבדוק. הן יכולות לסייע ואולי להתאים יותר.
- המשיכי לעשות אהבה. (ו/או להשתמש בויבראטור, כן מחקרים מראים שזה משפר את זרימת הדם לאזור ומשפר את מצב הרקמה) זו פעילות בריאה בכל גיל. ואם את מתלבטת איך לגשת לזה שוב הרחיבי את הקריאה כאן
המאמר אינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי. על כל בעיה רפואי שצצה יש לפנות לרופא לקבלת אבחון מסודר.
השאירי תגובה (כל השדות חובה)